Tuesday 13 September 2016

Wegańska tarta z musem czekoladowym/ Vegan chocolate mousse tart


Gdyby z rok temu, ktoś mi powiedział, że kupię czerwoną fasolę w puszce, tylko po to, by wykorzystać z niej wodę, to bym spojrzała, jak na wariata. No ale proszę bardzo! Brownie z fasoli robiłam już dobre kilka lat temu, więc wiem, że fasola nie jest zła do deserów, no ale żeby tylko woda...? ;)
 To relatywnie szybki przepis, jeśli mamy dobry mikser. Chciałam tradycyjnie kupić ciecierzycę, z którymi już robiłam taki mus, ale w Aldim nie mieli, więc stwierdziłam, że raz się żyję i spróbuję z czerwoną fasolą. Pół godziny pracy, pięć-sześć składników i możemy zachwycić znajomych tym wspaniałym wegańskim deserem bez pieczenia!

If someone told me one year ago, that I was going to buy canned red beans just to use water from the can, I would look at them as if they were crazy. But here I am! I used to make red bean brownie a couple of years ago so red beans in desserts don't bother me but using the water...? :)
 It is a quick recipe if we have a good mixer. I wanted to buy chickpeas with which I had done this chocolate mousse but they didn't have it in Aldi so I decided "what the hell!" and I took red beans. 30 min of work, 5-6 ingredients and you can leave your friends speechless with this vegan no-bake dessert!

Składniki:/Ingredients:
- trochę mniej niż woda z jednej puszki czerwonej fasoli (ok.120 mL)/ slightly less than the liquid from the whole red beans can (around 120 mL)
- 150 g gorzkiej czekolady/150g dark chocolate
- 300 g oreo (w zależności od kraju, Oreo są wegańskie)/ 300 g oreos (depending on countries, Oreos are vegan)
- 100 g margaryny (użyłam vegetable butter)/100 g vegetable butter/dairy-free margarine
- porzeczki do dekoracji/ red currents for decoration
- 2 łyżki cukru/ 2 tbsp sugar
- opcjonalnie - łyżka oleju kokosowego/ optional: 1 tbsp coconut oil

Oreo mielimy w mikserze na okruszki. W mikrofali/rondelku rozpuszczamy margarynę i mieszamy z okruszkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy okruszkową masę, robiąc mały brzeżek. Wstawiamy do zamrażarki.
 W mikrofali rozpusczamy gorzką czekoladę. Nie pozwalamy jej podgrzać się za bardzo, tylko do rozpuszczenia! Dodajemy ewentualnie łyżkę oleju kokosowego. Pozwalamy ostygnąć (czekolada musi być płynna, ale chłodniejsza). W międzyczasie ubijamy wodę z fasoli aż powstanie z niej sztywna piana. Zauważyłam, że jeśli woda z cieciorki/fasoli była w lodówce, to proces jest odrobinę szybszy. Trwa to od 5 do 20 minut, nie wolno się zrażać! :)
 Gdy piana jest już sztywna, dodajemy cukier i ubijamy do połączenia. Bierzemy trzepaczkę/szpatułkę i wlewamy wciąż płynną, ale już chłodniejszą czekoladę i szybko mieszamy, uważając jednak by nie złamać zbytnio struktury piany, ale też by czekolada nie opadła na dno (więc pewne ruchy, ale delikatnie!). Dobrze wymieszany mus opadnie, ale wciąż będzie wyglądał jak mus. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki/zamrażarki w zależności od tego, jak szybko chcemy go zjeść. Gdy mus stężeje, przyozdabiamy porzeczkami lub innymi owocami (najlepiej kwaśnymi).

Blend oreos into crumbs. Melt the margarine in a pan or using a microwave and mix with the crumbs. Put baking paper in a mold and transfer all Oreo base. Spread uniformly and make a small frame around the mold. Put to the freezer.
 Melt the chocolate in the microwave. Don't heat it too much, just till it becomes liquid. Add optionally coconut oil. Let it cool down (the chocolate must remain liquid but cooler). In the meantime start beating red beans water till soft peaks. I noticed that if the water was in the fridge before, the process is slightly faster. It lasts from 5 to 20 minutes, don't be discouraged! :)
 When beaten into soft peaks, add sugar and continue beating for 1 minute. Take a whisk or a spatula and while transfering the liquid but cooler chocolate, keep mixing the beaten water gently but fast. You don't want to break the "mousse" structure but if you are too slow, the chocolate will just fall at the bottom of the bowl. The nicely mixed mousse will be less volouminous but still look like a mousse. Transfer the mousse on the top of oreos base and put to the fridge/freezer depending on how quickly you want to eat it. When the mousse is set, decorate with currents or other fruit (sour ones are the best).



No comments:

Post a Comment