Monday 25 July 2016

Zdrowy placek brzoskwiniowy/ Healthy Peach Pie



Uprzedzę już na wstępie - "zdrowy" nie oznacza "mogę zjeść cały i do tego schudnę!". Nie, po prostu, gdy najdzie nas ochota na słodkie, lepiej zjeść kawałek tego ciasta niż klasycznej kruchej tarty. Ten placek to alternatywna wersja jabłecznika sprzed kilkunastu dni, mój eksperyment, by sprawdzić, jak daleko można coś "odchudzić", by wciąż pozostało dobre. Wynik? Bardzo pozytywny! Rodzina się zajadała, a ja na pewno wykorzystam jeszcze ten przepis.
 Użyłam oleju kokosowego (niestety, znalazłam tylko rafinowany, ale i tak lepsze to niż margaryna), cukru kokosowego, który ma wprawdzie tyle samo kalorii co tradycyjna sacharoza, ale niższy indeks glikemiczny i część mąki zastąpiłam mieszanką otrąb. A brzoskinie i żurawina wynikają z tego, że chciałam spróbować innej kompozycji smakowej. No i brzoskiwnie tak ładnie wyglądały w sklepie! ;)

Even before I start- "healthy" doesn't mean "I can eat all of it and still loose weight". No, if we have a sweet tooth, it's just better to eat a piece of this pie than a slice of classic tart. This pie is a healthier version of the apple pie I presented a couple of days ago, my experiment to see how far one can go in making recipes "lighter" but still delicious. The outcome? Very nice! My family ate it all in one sitting and I am sure I am going to use this recipe again.
 I used coconut oil (unfortunately, I couldn't find virgin oil but it's still better than the margarine), coconut sugar which has the same amount of calories as the normal sugar but lower glycemic index and then I replaced a part of the flour with some brans. I chose peaches and cranberries because I wanted to try a different composition. And also the peaches looked so nice in the shop! :)


Składniki/ Ingredients:
- 150g mąki/150g flour- 70 g otrąb/ 70 g brans
- 90 g oleju kokosowego/ 90 g coconut oil
- 60 g cukru kokosowego/ 60 g coconut sugar
- 1 jajko/ 1 egg
- 5 dużych i twardych brzoskwiń/5 big and hard peaches
- 70 g suszonej żurawiny / 70 g dried cranberries
- 2-3 łyżki cynamonu/ 2-3 tbsp cinnamon
 - dodatkowo: 2 łyżki cukru kokosowego do brzoskwiń/ 2 tbsp coconut sugar for the peaches

Mąkę, otręby, olej i cukier mieszamy razem. Jajko bełtamy widelcem i 3/4 wlewamy do ciasta. Resztę jajka zachowujemy na potem. Ciasto wyrabiamy rękami, aż będzie można uformować kulę (dosypujemy mąki, jeśli trzeba). Wstawiamy do lodówki na min.15 min. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i także odkładamy na min.15 min. Brzoskwinie kroimy w ósemki lub szesnastki (tak, lubię ułamki ;)). Żurawinę odcedzamy i suszymy na papierowym ręczniku. Dodajemy do brzoskwiń wraz z cynamonem i cukrem do brzoskwiń i mieszamy, by cukier i cynamon równomiernie pokryły owoce.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
 Formę do ciasta (18 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wykładamy na spód i na boki (ja używam palców, ale oczywiście można rozwałkować). Przekładamy brzoskwinie z żurawiną na ciasto. Z pozostałego ciasta formujemy kilka wałeczków i robimy kratkę na wierzchu. Smarujemy kratkę pozostałym jajkiem.
 Pieczemy przez ok. 75 minut. Wyjmujemy z formy, chwytając za papier. Tak i wcześniej, można jeść na ciepło i na zimno (tym razem próbowałam tylko na zimno). :)

Mix flour, brans, oil and sugar together. Whisk lightly the egg and pour 3/4 into the batter. Keep the rest of the egg for later. Knead the batter till you can form a ball (add flour if you need to). Put to the fridge for at least 15 min. Soak cranberries in hot water for at least 15 min as well.  Cut the peaches into eights or 1/16th-s (yep, I love fractions! :)). Strain the cranberries and dry them with a paper towel. Add to the peaches with cinnamon and sugar for peaches and mix till sugar and cinnamon evenly cover all pieces of fruit.
 Set the oven temperature for 165C.
Cover the mold (18cm diameter) with baking paper and put 3/4 of the batter on the bottom and the sides (I use my fingers but you can also roll it with a rolling pin. Spread the peaches on the cake . Form rollers from the remain pastry and place it on the top, forming a grill. Spread the remain egg on the grill.
 Bake for around 75 min. Take out of the form using the baking paper. Enjoy the cake when it's warm or wait till it's cooled down (this time I only tried the cold version which was delicious). :)









No comments:

Post a Comment