Tuesday 15 December 2015

AW - Dzień 15 - Wegański pudding z tapioki / DC - Day 15- Wegan tapioca pudding


Od kilku dni eksperymentuję z dietą i staram się zobaczyć jak niejedzenie glutenu, laktozy i słodyczy wpłynie na moją cerę, więc zrobiłam ten deser z bardzo dużą ilością bez - bez produktów pochodzenia zwierzęcego i bez składników wymienionych powyżej. Cukier jest, ale w śladowej ilości ;)
Tapioka jest we Francji nazywana "perełkami z Japonii" i za śmieszną cenę kupiłam ją w sklepie azjatyckim. W przeciągu czterech dni robiłam ten deser trzy razy, więc wyobrażacie sobie, że z całego serca go polecam! Na początku robiłam tylko na mleku kokosowym, ale ta wersja jest dla mnie trochę za tłusta, więc radzę wymieszać z innym mlekiem.

I've been experimenting with my diet for the past couple of days in order to see if a gluten-free, lactose-free and sweet-free diet will have an impact on my skin condition. I made this wegan dessert which is gluten-free and so on and so on. The only sugar is the one from the soy milk!
Tapioca is known in France as "Japanese pearls" and I bought it very cheaply in an Asian supermarket. I've made this dessert 3 times in four days so you can imagine that I higly recommend it! At the beginning I was making it only with coconut milk but this version was much too fatty for me, this is the reason why I recommend to mix it with another milk.

Składniki/Ingredients:
- 30 g kulek tapioki/ 30 g of tapioca (small)
- 100 mL mleka kokosowego/ 100mL coconut milk
- 300 mL mleka sojowego waniliowego (lub 200 mL + 100 mL wody jeśli mleko sojowe jest bardzo słodkie)/ 300 mL vanilla soy milk (or 200mL mixed with 100 mL of water if the soy milk is very sweet)
- mango lub inne owoce do przybrania/ mango or other fruit to be eaten with the dessert

Tapiokę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekami i zagotowujemy. Gotujemy przez około 15 minut, aż pudding wyraźnie zgęstnieje, a kuleczki zmienią kolor z białych na przezroczyste. Należy ciągle mieszać, zwłaszcza przez ostatnie 5 minut, pudding lubi się przyklejać. Gotowy deser przelewamy do miseczek i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy owocami.
Czy może być prościej? ;)

Put the tapioca in a pan, add the milk and make it boil. Then, cook for around 15 minutes, till the pudding thickens and the balls of tapioca become transparent. Mix the pudding very often, especially during the last 5 minutes, it likes to stick to the bottom of the pan. Put the pudding to the bowls and let it cool down in the fridge. Decorate with fruit before serving.
Can it be easier? ;)


No comments:

Post a Comment